Jak vyčistit žaluzie?

23.01.2024

1. Příprava - Sbírání potřebného vybavení Představte si, že se chystáte na výpravu. Vaše výbava by měla obsahovat: 

- Mikrovláknové utěrky 

- Čistící roztok

- Vysavač s nástavcem na štěrbiny 

– pro vysátí všech těch skrytých pokladů (prachu).

-Měkký kartáček nebo starý zubní kartáček 

– pro detailní práci na obtížně dostupných místech

1. Vysátí prachu Představte si, že prach je jako tenká pavučina, která obaluje vaše žaluzie. Použijte vysavač s nástavcem na štěrbiny, jako byste byli lovec pavouků, a odstraňte většinu prachu a nečistot. Jemnými tahy přejíždějte po každé lamele z obou stran.

2. Vlhké utírání Po vysátí prachu přichází na řadu vlhké utírání. Mikrovláknovou utěrku namočte do připraveného čistícího roztoku a vyždímejte, aby byla vlhká, ale ne mokrá. Postupujte metodicky, lamela po lamelce, a nezapomeňte na horní a dolní stranu.

4. Detailní čištění - Pro ty, kdo hledají dokonalost Někdy se setkáte s tvrdohlavými skvrnami nebo špínou v rohách, které se zdají být imunní vůči vašim předchozím snahám. Zde přichází čas na měkký kartáček nebo starý zubní kartáček. Ponořte jej do čistícího roztoku a jemně, ale pevně, pracujte na těchto místech.

5. Poslední kontrola a úpravy Jakmile dokončíte čištění, udělejte krok zpět a prohlédněte své dílo. Jsou všechny lamely čisté? Nezůstala někde neviditelná pavučina prachu? Případné nedostatky jemně doladěte mikrovláknovou utěrkou.

Pamatujte, čištění žaluzií nemusí být únavnou nebo frustrující činností. S pravými nástroji a postupy se může stát skoro terapeutickou rutinou, která nejen zlepší vzhled vašeho domova, ale i pocit z něj.